Tehnologija bi mogla smanjiti broj bolesti vezanih uz starost
Izazovi koje pred nas stavlja moderna tehnologija, mogli bi potaknuti mozak da bude zdraviji dulje.

Tehnologija je postala neizostavan dio naših života. Možda čak i previše. No, iako neki znanstvenici upozoravaju kako previše tehnologije nije dobro za naše zdravlje, nedavno objavljeno istraživanje pokazalo je kako bi tehnologija mogla spriječiti starenje i bolesti koje su povezane sa starenjem.

Zanimljivo, zar ne?

Istraživači su tako otkrili kako korištenje tehnologije na pozitivan i značajan način, povećava dotok informacija u mozak i utječe na našu biologiju.

Da pojasnimo. Kad smo izloženi pozitivnoj količini informacija (taman toliko da nas ugodno potiču na razmišljanje i rješavanje problema), naše moždane stanice odnosno neuroni reagiraju aktivirajući mehanizam za “neuronski stresni odgovor”. Ukratko, štite neuron od prevelikog stresa i brinu se da je on zdrav i spreman provoditi informacije.

Moderno društvo, s pristupom golemoj količini informacija, stvara takvo opterećenje na naše neurone da dolazi do hormetičkog učinka. To znači da niska doza bilo kakvog stimulansa (u ovom slučaju izazova u obliku novih informacija), može stimulirati organizam na pozitivan način, da se neuroni sami počnu obnavljati te tako rezultirati poboljšanjem zdravlja. No,istraživači upozoravaj i kako preveliko izlaganje istom stimulansu može rezultirati oštećenjima neurona i pojavom staračkih bolesti.

Koristimo li tehnologiju na pozitivan način, tako da stalno pred naš mozak stavljamo nove izazove, dovest ćemo neurone u stalno stanje stresa i potrebe za popravkom i obnovom.

Istraživači ističu kako bi to moglo dovesti i do popravaka oštećenja koja su posljedica starenja te, u konačnici, do usporavanja starenja i sprječavanja bolesti povezanih sa starenjem kao što je demencija i  Alzheimerova bolest.(Visited 33 times, 1 visits today)

About The Author

Related posts