ŠTA ZNAČI KAD SE NA ČOKOLADI POJAVI BELO? Evo da li je opasno pojesti je takvu!
Kada čokolada izgubi belu boju i dobije bele pege, a svima se desilo da takav prizor vidimo, znači da je ona “procvetala”, u hemijskom smislu.

Taj beli prah na površini je, zapravo, posledica izloženosti visokoj temperaturi i nastaje od kakao puter masti.

Svaki put kada se čokolada otopi i ponovo stegne, dolazi do pojave belih mrlja. Do ove reakcije može da dođe i zbog greške u toku same proizvodnje, uglavnom zbog nepravilnog zagrevanja.

Verovatno ste primetili da kvalitetne čokalade nemaju taj problem, jer su prošle kroz proces stabilizacije masti. Ako su one nestabilne, neminovno će doći do kristalizacije i pojaviće se bele fleke.

Drugi razlog pojave belih mrlja je šećer. Ukoliko je čokolada izložena vlazi ili vazduhu, on se odvaja i kristališe na površini. Ove mrlje su posledica lošeg skladištenja ili kondenzacije.

Na kraju se postavlja pitanje koliko je bezbedno jesti takvu čokoladu. Možda neće izgledati lepo ali je ona bezbedna za jelo. Ukoliko vam mrlje smetaju, čuvajte čokoladu u hermetički zatvorenoj posudi ili u omotaču.

Čokoladu ne bi trebalo držati u frižideru zbog vlage. Umerena temperatura je nešto što joj savršeno odgovara.(Visited 72 times, 1 visits today)

About The Author

Related posts