Ropot – rijeka koja preko noći nestaje (VIDEO)
Rijeku Ropot koja izvire u podnožju Suve planine na granici opština Gadžin Han i Babušnica u Srbiji posljednjih godina posjećuje sve veći broj planinara i izletnika i to kako zbog njenih predivnih slapova, tako i zbog toga što predstavlja rijedak prirodni fenomen.

Svake godine, obično tokom juna, ova rijeka nestane gotovo u trenu i pojavi se, takođe maltene u trenu, početkom narednog februara.

Dok teče, Ropot formira više malih i tri veća slapa, a kada se probije kroz obronke Suve planine kod sela Veliki Krčimir i Štrbovac ulijeva se u Prisjansku rijeku.

U planinarskom društvu “Trem” iz Donjeg Dušnika kod Gadžinog Hana kome pripadaju najveće zasluge što Ropot postaje poznat širom Srbije i regiona kažu da pojavu vode prati zvuk u dubini zemlje sličan roptanju te otuda i taj naziv reke.

– Zvuk sličan roptanju ili vodi koja vri čuje se dan, dva prije nego što Ropot poteče. Međutim, nikada se ne može naslutiti kada će rijeka stati. Ropot ne presušuje malo po malo, on odjednom nestaje – objasnio je predsjednik PD “Trem” iz Donjeg Dušnika Stanoje Beja Stojanović.

Prema njegovim riječima, Ropot svake godine ima jedan veći i dva manja izvora koji poslije nekoliko desetina metara čine jedinstven tok, i to snažan i brz. Stručnjaci smatraju da se u dubini Suve planine nalazi jezerce u obliku lijevka koje se tokom jeseni i zime puni, a kada dostigne određeni nivo voda poteče.

– Kada se lijevak isprazni, presahnu izvori i Ropot nestaje u trenu – istakao je Stanojević.

On dodaje da zbog toga što ne teče većim dijelom godine u Ropotu nema riba, niti rakova iako je voda savršeno čista.
(Visited 46 times, 1 visits today)

About The Author

Related posts