Indija postala najmnogoljudnija država na svijetu
Indija je postala najmnogoljudnija država na svijetu, utvrdio je američki demograf izazvavši šok među stručnjacima širom svijeta.

Yi Fuxian, akademik s Univerziteta Wisconsin-Madison, koji se godinama bori protiv populacijske politike Kine za koju se zvanično smatra da ima najviše stanovnika na svijetu, objavio je saznanja na konferenciji koja je održana u Pekingu.

On je rekao da je uvjeren da su kineski statističari precjenjivali broj stanovnika posljednjih 26 godina za oko 90 miliona. Prema tome, broj stanovnika na kraju ove godine u Kini će biti 1,29 milijardi. On je u intervjuu „Guardianu“ potvrdio svoje tvrdnje ističući da zvanične statisnike prema kojima u Kini živi 1,32 milijarde – netačne.

“Mislim da je sada broj stanovnika u Kini 1,29 milijardi, dok je u Indiji oko 1,32 milijarde”, rekao je Fuxian.

On smatra da Peking mora odustati od restriktivne populacijske politike u kojoj je do 2015. godine bilo dozvoljeno roditi samo jedno dijete kako bi spriječio rapidno starenje populacije. Uvjeren je da njegova saznanja mogu podstaći Kinu da se pozabavi svojim najvećim problemom. Međutim, kineski i indijski stručnjaci su izrazili skepticizam u vezi njegovih tvrdnji.

Wang Feng, vodeći demograf s Univeziteta u Kaliforniji smatra da su takve tvrdnje senzacionalizam te da imaju političku pozadinu.

“Slažem se sa njim u pogledu populacijske politike, ali moramo govoriti činjenicama. Ja bi vjerovao vladinim podacima o broju stanovnika”, rekao je Feng. Indijski demografi kažu da će njihova zemlja prestići Kinu, ali tek 2025. godine. Broj stanovnika u toj državi raste jako brzo i učetverostručio se od 1947. godine.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/294192/indija-postala-najmnogoljudnija-drzava-na-svijetu#sthash.zi1lH196.dpufPokazite svoju zahvalnost i uplatite!!!
Ucinite i vi nesto za nas.Godinama besplatno nudimo veliki izbor turskih serija.Nista nismo trazili od vas,Sada trazimo vasu pomoc!Da postanete nas subscriber na youtubeu dok ne dodzemo do 10000. Na taj nacin cemo i mi i vi biti zadovoljni i nastaviti sradom….Toliko bar mozete …samo potvrdite na dugme ispod ..hvala vam i budite uvek uz nas.TV SERIJE 

(Visited 40 times, 1 visits today)

About The Author

Related posts