Hologrami stižu na mobitele?








Zahvaljujući ‘najtanjem hologramu na svijetu’, tim znanstvenika iz Australije i Kine vjeruje kako je pred potrošačima svijet trodimenzionalnih prikaza

Čini se kako hologrami više neće biti tek stvar znanstveno-fantastičnih TV uradaka ili tek dio umjetničkih instalacija koje u jednu ruku i nisu istinski hologrami. Godinama se brojni znanstvenici bave mogućnosti izrade pravih holograma, trodimenzionalnih prikaza stvorenih laserima. No, za stvaranje pravih holograma, medij određene debljine (u pravilu minimalno nekoliko milimetara) mora biti izmijenjen tako da različiti dijelovi reflektiraju svjetlo u različitim fazama.

Tim znanstvenika je uspješno kreirao ‘najtanji hologram na svijetu’ – i to na mediju koji je tisuću puta tanji od vlasi kose. Korištenjem posebnog materijala (topološki izolator tankog filma) debljine svega 25 nanometara, pažljivo su laserima kodirali holografski prikaz koji se može vidjeti i bez 3D naočala.

Njihovim riječima, sama tehnologija je zapravo jednostavno izvediva i mogla bi se relativno jednostavno integrirati u potrošačku elektroniku – od TV uređaja pa sve do pametnih telefona.

‘Uobičajeni računalno generirani hologrami su preveliki za potrošačku elektroniku, ali naš ultratanki hologram nadilazi barijere u veličini. Naš sustav je izveden pomoću jednostavnog i brzog laserskog sustava za zapisivanje, čime je stvar moguće lako prebaciti u masovnu proizvodnju’, izjavio je profesor Min Gu, voditelj istraživanja.

No, prije nego ljudi istinski uđu u eru holograma, trebat će razviti još niz tehnologija. Prototip koji je kreirao istraživački tim ne proizvodi samostalne holograme, već tehnologija tek manipulira svjetlo kao uobičajeni sadržaj poznat danas, uz izuzetak toga što je je u stanju stvoriti fazni pomak na mnogo višim razlučivostima i uz detaljniji prikaz onoga što promatrač može vidjeti na površini.

‘Integriranje holografije u svakodnevnu potrošačku elektroniku bi moglo učiniti veličinu zaslona potpuno nebitnim aspektom. Hologram koji iskače iz uređaja može prikazati brdo više podataka nego li uobičajeni zasloni na mobitelima ili pametnim ručnim satovima’, dodao je Gu.

3D holografija ima potencijal izmijeniti sliku svijeta i transformirati brojne industrije

Min Gu, voditelj istraživanja

Sljedeći korak je kreiranje krutog tankog sloja koji bi se mogao položiti na LCD zaslon kako bi se omogućila 3D holografija. ‘Za to moramo još smanjiti naš nanohologramski piksel za barem deset puta’, navode u istraživačkom timu.

Min Gu je optimističan te vjeruje kako je u pitanju tek novac. U slučaju da pronađu partnera voljnog za investiciju, tehnologija bi svjetlo dana u uređajima ugledala već za pet godina, prenosi TechRadar.







Pokazite svoju zahvalnost i uplatite!!!




(Visited 29 times, 1 visits today)

About The Author

Related posts