Europski parlament predlaže ukidanje ljetnog računanja vremena. Slažete li se s time?
uroparlamentarci su većinom glasova prihvatili rezoluciju kojom se predlaže ukidanje pomicanja sata dva puta godišnje unutar EU

 

Europski parlament danas je raspravio rezoluciju o ljetnom i zimskom računanju vremena u kojoj se predlaže ukidanje ove već odavno zastarjele i po mnogima nepotrebne prakse. S 384 glasa za te 153 protiv ova je rezolucija prihvaćena i poslana Europskoj komisiji na daljnje postupanje.

Na Komisiji je sada da detaljno razmotri Direktivu o ljetnom računanju vremena koja je donesena 2001. godine i u kojoj je dogovoreno jedinstveno računanje vremena za cijelo područje Europske unije. Građanske inicijative iz država članica EU višekratno su do sada izražavale zabrinutost oko ove promjene ističući kako ona donosi više štete nego koristi. Pomicanje satova za jedan sat unaprijed zadnjeg vikenda u ožujku te vraćanje unatrag zadnjeg vikenda u listopadu možda će, tako, uskoro u EU postati prošlost.

Studije provedene po ovom pitanju do sada nisu donijele jedinstvene zaključke o mogućoj štetnosti ili koristima ljetnog računanja vremena, ali su pokazale da postoje indikacije kako bi ono moglo negativno utjecati na ljudsko zdravlje.

Donese li Europska komisija odluku o ukidanju ljetnog (ili zimskog) računanja vremena, ona ne bi odmah bila obvezujuća za sve države članice EU, već bi bila donesena u obliku neobvezujuće rezolucije koju bi države članice morale dodatno potvrditi.
(Visited 150 times, 1 visits today)

About The Author

Related posts