Dozvoljena dnevna doza Nutelle je jedna kašika
Italijanska kompanija Ferrero podnijela je zahtjev američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) da njihov najpopluarniji prozivod Nutella izdvoje iz kategorije desertnih preljeva i stave je u kategoriju sa džemom ili drugim namazima od kakaa i orašastih plodova.nutela
Advokatski tim kompanije Ferrero argumentuje kako su posljednji podaci o Nutelli uzeti početkom 90-tih godina kada su u ispitivanju učestvovale žene koje su tada izjavile kako Nutellu koriste uglavnom na sladoledu.
Advokatski tim apeluje na FDA da razmotri peticiju koju su građani na njenu adresu poslali, a vezana je za preporučeni dnevni unos Nutelle.

Ferrero navodi kako danas više od 60 posto konzumenata Nutellu maže na tost, te traže da se preporučena dozvoljena dnevna količina unosa smanji na jednu supenu kašiku, kao što je slučaj sa džemovima i marmeladama.

FDA se oglasila i kazala kako je potrebno uvesti novu kategoriju hrane koja bi obuhvatila Nutellu i ostale namaze na bazi kakaa i lješnika.

Nutella se trenutno nalazi u istoj kategoriji hrane kao i čokoladni sirupi, dakle u kategoriji desertnih preljeva.

Ovime se javnost koja konzumira namaz uvjerava kako su dvije kašike Nutelle dnevno dovoljne kako se ne bi prekoračio preporučeni unos kalorija, masti i šećera, dok je ova doza sve vrijeme bila udvostručena.Pokazite svoju zahvalnost i uplatite!!!
(Visited 60 times, 1 visits today)

About The Author

Related posts