DOKAZANO Psi mogu da “NANJUŠE” trudnoću!
Usled hormonskih promena, miris žene se u trudnoći menja, a kako je čulo mirisa kod pasa daleko razvijenije nego naše, psi uočavaju te promene.trudnoca

Možda će skepticima koji nikad nisu imali psa delovati kao još jedno preterivanje, ali stručnjaci koji se bave ponašanjem pasa, piše MAGAZIN PAS, smatraju da uopšte nije čudno da i ljubimci prilagođavaju svoje ponašanje novonastaloj situaciji.

Kako psi znaju o čemu se radi? Diskutabilno je da li zaista imaju svest o razlozima koji stoje iza opaženih promena, ali osetljiva čula im omogućavaju da uoče i ovakve novosti. Sve ove promene, za nas možda suptilne i spore, za psa predstavljaju narušavanje rutine, pa i psi ponekad menjaju svoje ponašanje. Neki mogu ostati indiferentni, dok drugi reaguju burno, a treći, opet, odluče da su oni jedini kvalifikovani zaštitnici buduće mame.kuce

Šta to pas primećuje? Izgleda – sve. Usled hormonskih promena, miris žene se u trudnoći menja, a kako je čulo mirisa kod pasa daleko razvijenije nego naše, psi uočavaju te promene. U nekim slučajevima psi postaju mazniji, protestuju kad su primorani da se odvoje od trudnice, prate je u stopu. Drugi postaju agresivniji, uglavnom prema strancima koji pokušavaju da se približe ženi.

Hormoni ne menjaju samo miris žene, već dovode i do promena u njenim emocijama i reakcijama, a pas, kao dobar čitač govora našeg tela i vizuelnih stimulusa, reaguje u skladu s informacijama koje mu šaljemo.

Primećuje i promene u izgledu žene, u načinu na koji se kreće i koliko se kreće. Verovatno ga najviše „pogađaju“ promene njenog ponašanja prema njemu samom. Dešava se da i pre nego što beba dođe na svet, buduća mama posvećuje manje pažnje svom psu ili prilagođava igru svom stanju, što pas može da protumači kao odbacivanje i da se usled separacione anksioznosti ponaša agresivno – laje na trudnicu, grize nameštaj i razbacuje stvari, urinira po kući.

Da stvar bude još komplikovanija za naše ljubimce, menja se i čitava porodična dinamika i ponašanje ostalih ukućana, ali i sam prostor na koji je pas navikao. Donose se nove stvari, razmeštaju postojeće, a posebno je stresno ako trudnoću prati i selidba.

Ukoliko pas postane posebno agresivan prema ljudima ili prema fizičkom okruženju, savetuje se da se pokuša s postavljanjem čvršćih granica i insistiranjem na poštovanju pravila (što je ponekad teže za bolećive vlasnike nego za psa) ili da se pozove dreser ako sve ostalo ne da željeni rezultat.

A kad beba dođe? Nemojte je ostavljati sa psom bez nadzora. Psa pohvalite i nagradite ga svaki put kad je nežan prema novom članu porodice, ali dok se ne navikne na bebu, budite oprezniji kad joj se približi. Ako je vaš pas bio dobre naravi pre dolaska bebe, piše MAGAZIN PAS, uz malo pažnje trebalo bi da ostane takav i kad se porodica proširi.Pokazite svoju zahvalnost i uplatite!!!
Ucinite i vi nesto za nas.Godinama besplatno nudimo veliki izbor turskih serija.Nista nismo trazili od vas,Sada trazimo vasu pomoc!Da postanete nas subscriber na youtubeu dok ne dodzemo do 10000. Na taj nacin cemo i mi i vi biti zadovoljni i nastaviti sradom….Toliko bar mozete …samo potvrdite na dugme ispod ..hvala vam i budite uvek uz nas.TV SERIJE 

(Visited 88 times, 1 visits today)

About The Author

Related posts